Pomagaj GRS Kamnik z SMS , foto: Simon Kurinčič
Kamniški hribi 1, foto: Urban Novak
 

Novice

petek, 25. januar 2013, ogledov: 4036

Razglasitev vrhunskih dosežkov v alpinizmu

V sredo, 23. januarja 2013, je na alpinistično plezalnem večeru v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah Planinska zveza Slovenije ter njeni Komisija za alpinizem in Komisija za športno plezanje PZS podelili priznanja najuspešnejšim alpinistkam in alpinistom ter športnim plezalkam in športnim plezalcem za leto 2012.

Med nagrajenci sta tudi člana našega alpinističnega odseka. Tadej Krišelj je dobil priznanje za najperspektivnejšega alpinista v lanskem letu, Urban Novak pa je prejel priznanje za posebne dosežke v alpinizmu.

Obema čestitamo!

Več na spletni strani PZS. 

23. januarja 2013, so na Alpinistično plezalnem večeru v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah Planinska zveza Slovenije ter njeni Komisija za alpinizem in Komisija za športno plezanje PZS podelili priznanja najuspešnejšim alpinistkam in alpinistom ter športnim plezalkam in športnim plezalcem za leto 2012, to so: Tina Di Batista (alpinistka), Luka Stražar in Nejc Marčič (alpinista), Mina Markovič (športna plezalka) in Domen Škofic (športni plezalec). 
Številne prisotne na razglasitvi najuspešnejših je na začetku pozdravil predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik. V nagovoru je vsem prejemnikom in vsem, ki stojijo za njimi ter jih vzpodbujajo, da vztrajajo na poti alpinizma in športnega plezanja, čestital in se jim tudi zahvalil. Zaželel jim je uspešno leto in da bi dodatno motivirani svojo pot in uspehe še nadgradili. Predsednik Rotovnik je zbrane povabil tudi na številne dogodke, ki bodo pripravljeni ob letošnji 120-letnici slovenske planinske organizacije, ki jo praznuje Planinska zveza Slovenije.

Namen izbora je predvsem ocena in ovrednotenje najkvalitetnejših alpinističnih vzponov in vrhunskih športnoplezalnih dosežkov ter širši javnosti predstaviti najboljše dosežke naših alpinistov in športnih plezalcev.

»Pri alpinizmu je za leto 2012 značilno, da je glavno vlogo alpinistične aktivnosti dokončno prevzela nova generacija mladih slovenskih alpinistov, ki so povsem v toku sodobnih svetovnih alpinističnih trendov. Pravzaprav ga soustvarjajo in tudi spreminjajo. Logično in spodbudno. Leto 2012 sta zaznamovala še dva dogodka. Dve nominaciji in kasneje podelitev prestižne nagrade Zlati cepin slovenski navezi za enega najvidnejših svetovnih alpinističnih dosežkov v letu 2011 ter ustanovitev slovenske mladinske alpinistične reprezentance, s katero Komisija za alpinizem (KA) PZS začenja nov pristop pri podpori mladih perspektivnih alpinistov,« je dejal načelnik KA PZS Miha Habjan.

Športno plezanje: »Slovenija s svojimi tekmovalnimi uspehi vsekakor ohranja status ene izmed najmočnejših ekip v članski konkurenci na svetu, prav tako to velja za mlade plezalce, ki neusmiljeno trkajo na vrata svojih starejših plezalcev, ki so še nedolgo nazaj bili njihovi vzorniki. Mini Markovič je uspelo tisto, kar je doslej le redkim. Ubranila je naslov skupne zmagovalke svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji, v balvanih pa je osvojila četrto mesto. Zaradi poškodbe ni nastopila na svetovnem prvenstvu, a skupno je v svetovnem pokalu kar devetkrat stala na zmagovalnih stopničkah. Poleg nje je na odru za zmagovalce trikrat stala še Maja Vidmar. V moški konkurenci so v letošnji sezoni prišli do izraza zlasti mlajši tekmovalci, med katerimi je treba posebej omeniti letošnjega evropskega mladinskega prvaka Domna Škofica. V Atlanti mu je prvič v karieri uspel preboj v finale svetovnega pokala. Skupaj z Urbanom Primožičem, ki je prvič v finalu stal ob koncu lanske sezone, tako tvorita nov up slovenskega moškega športnega plezanja,« je dejal načelnik Komisije za športno plezanje PZS Borut Kavzar.

NAJUSPEŠNEJŠI v letu 2012
Najuspešnejša alpinistka v letu 2012 je Tina Di Batista (AO PD Ljubljana-Matica).
Najuspešnejša alpinista v letu 2012 sta naveza Luka Stražar (Akademski AO) in Nejc Marčič (AO PD Radovljica).
Najperspektivnejši alpinist v letu 2012 je Tadej Krišelj (AO PD Kamnik).
Najuspešnejša športna plezalka v letu 2012 je Mina Markovič (PK 6b Ptuj).
Najuspešnejši športni plezalec v letu 2012 je Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica).

NAGRADE ZA POSEBNE DOSEŽKE V ALPINIZMU so prejeli: Anastasija Davidova (AO Ljubljana-Matica), Andrej Grmovšek (APD Kozjak Maribor), Luka Krajnc (AO PD Celje - Matica), Luka Lindič (AO PD Celje - Matica), Urban Novak (AO PD Kamnik).

PRIZNANJA PERSPEKTIVNIM ŠPORTNIM PLEZALCEM za rezultate na svetovnem in evropskem mladinskem prvenstvu in evropskem mladinskem pokalu ter za vzpone v naravnih plezališčih pa so prejeli: Martin Bergant (PK Škofja Loka), Sergej Epih (PK Škofja Loka), Anže Peharc (ŠPO PD Tržič), Jure Raztresen  (PK Škofja Loka), Tim Unuk (PK Laško) in Gregor Vezonik (AK Ravne).

PRIZNANJE ZA VRHUNSKE DOSEŽKE NA TEKMOVANJIH v športnem plezanjuje prejela Maja Vidmar  (PK Škofja Loka).

Komisija za športno plezanje PZS je prvič podelila priznanje tudi trenerjema najuspešnejše športne plezalke in plezalca, to sta: Roman Krajnik (PK Škofja Loka), trener Mine Markovič, najuspešnejše športne plezalke za leto 2012 in tudi trener državne članske reprezentance, ter Uroš Grilc (ŠPO PD Radovljica), trener Domna Škofica, najuspešnejšega športnega plezalca za leto 2012.
Komentarji

Za oddajo komentarja se najprej prijavi!
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.
Iskanje med novicami