Pomagaj GRS Kamnik z SMS , foto: Simon Kurinčič
Kamniški hribi 1, foto: Urban Novak
 

Članki

Avtor/ica: Simon Kurinčič, torek, 29. julij 2014, ogledov: 9254

Odprava Shaksgam 2014

Kronologija odprave...


29. 7. 2014

Aleš in Peter, naše misli so z vama…

»Nikoli si nisem predstavljal, da bom moral nekoč zapisati nekaj takšnega… Upanje, kot je znano, umira zadnje… toda naposled se je zgodilo.

Kot skupina devetih ljudi, razdeljenih v tri podskupine, smo kot odprava prispeli v »magično« dolino reke Shaksgam, ki leži v severem predelu pogorja Karakorum na Kitajskem, tik ob kitajsko-pakistanski meji - devet ljudi z raznolikimi načrti v istem področju - z enako ljubeznijo in strastjo do narave in gora, še posebej do avanture, ki jo ponuja prvenstveno osvajanje še neimenovanih vrhov… Vsak je poznal s tem povezana tveganja, vsak je vedel kaj tam počne… in zakaj.   

Toda sedaj, Aleš Holc in Peter Mežnar, dva krasna človeka in odlična plezalca… ostajata v gorah. Kot člana alpinističnega odseka Kamnik in aktivna gorska reševalca sta imela dovolj izkušenj. Uspeli so jima prvenstveni vzponi v najtežjih smereh. V Himalaji, Indiji, prek Tibeta, pa vse do Tien Shana, prek Andov in naprej… Nominacija za mednarodno nagrado Piolet D'Or (t.i. »zlati cepin«) za prvenstven vzpon na kitajski Xuelian West, prvi vzpon preko južne stene gore Nampa ali severna stena Gyachung Kang-a (7952 m) skupaj z Markom Prezljem, ne dovoljujejo nobenega dvoma v njune izdatne sposobnosti in izkušnje!      

 Do tistega trenutka smo skupaj prestali čudovito potovanje – njuno veselje, navdušenje in strast do življenja, so bili nalezljivi in nepozabni. Vselej z hecom na svojih ustnicah, sta znala uživati vse »dobre stvari« življenja… najsi je šlo za hladno pivo, ki smo ga popili skupaj med dolgim prevozom ali naporen transport prtljage prek rek in prelazov na dostopu do baze... čas za smeh se je našel vedno, ne glede na težavnost posameznih etap. V baznem taboru se je pred Aleševim in Petrovim šotorom vedno vila dolga kača obiskovalcev. Koliko je pač vreden minimalističen »light weight« obrok, kadar Aleš in Peter v ponev vržeta svež pršut, zelenjavo in njun odličen, domač gorski sir ? 

Bodisi kot dežurni DJ baznega tabora, z zvočniki sestavljenimi iz kuhinjskih pripomočkov ali v času skupnih kuharskih in pekovskih akcij v baznem taboru, ko se je naš poizkus peke

kruha iz salame, česna in čebule končal z brilijantnim neuspehom. Toda fanta, vajine sveže wok mojstrovine iz pršuta in zelenjave so bile nepozabne! Kjer sta Aleš in Peter, je vselej dobra volja!

 O čemer priča tudi Aleševa radoživa ideja, da bi v baznem taboru zasejal svež nasad zelene solate – žal do te uživanja sadov te setve ne bo več prišlo.

Na tej odpravi smo si delili vse. Ne zgolj salame, ki je bila namenjena proslavitvi osvojenega vrha in vajinega slovenskega gorskega sira – v tem času smo si delili svoja življenja.

Zame ostaja ta odprava in čas, ki smo ga preživeli skupaj – predvsem pa vidva, kot Človeka in Prijatelja – nepozabna !

Moje misli so z vama in vajinima družinama. «

Christof Nettekoven, član odprave Shaksgam 2014

Originalno, nemško besedilo:

» Ich hätte nie gedacht, dass ich so etwas einmal schreiben müsste…die Hoffnung stirbt bekanntlich zuletzt….aber nun ist es passiert.

Wir sind als eine Gruppe von neun Leuten, aufgeteilt in drei Sub-Teams auf Expedition in das „magische“ Shaksgam Tal an der Nordseite des Karakorum in China an der Grenze zu Pakistan gezogen – neun Leute mit unterschiedlichen Plänen im gleichen Gebiet – mit der gleichen Liebe und Leidenschaft für die Natur und Berge, speziell für das Abenteuer der Erstbesteigungen namenloser Gipfel….jeder kannte die damit verbundenen Risiken, jeder wusste was er da macht…und wofür.

Nun sind mit Aleš Holc und Peter Mežnar zwei großartige Menschen für immer in den Bergen geblieben … Erfahrung hatten die beiden Mitglieder des slowenischen Alpenvereins Kamnik als Bergretter genügend, Erstbesteigungen weltweit auf schwierigsten Routen sind Ihnen gelungen, im Himalaya von Indien über Tibet bis ins Tien Shan über die Anden und vieles mehr…Nominierungen zum Piolet D´Or für die Xuelian West Erstbesteigung oder die Erstdurchsteigung der Nampa Südwand oder der Gyachung Kang Nordwand mit 7.952m zusammen mit Marko Prezelj lassen keinen Zweifel an den überragenden Fähigkeiten und Erfahrung der beiden!

Wir haben bis dahin eine wunderbare Tour zusammen verbracht – Ihre Lebensfreude, ja Lebenslust war ansteckend und ist unvergesslich, immer einen Scherz auf den Lippen und den „guten Dingen“ des Lebens zugeneigt….egal ob wir kühles „pivo“ zusammen auf den Anfahrt getrunken haben oder unser Gepäck durch Flüsse und über Pässe auf dem Anmarsch geschleppt haben….Zeit für einen Lacher gab es immer, egal wie hart die Etappen auch waren. Im Basislager hat sich vor dem Küchen-Tarp von Ales und Peter immer eine lange Schlange gebildet, denn was ist ein minimalistischer Lightweight-Ansatz schon wert, wenn Ales und Peter frischen Proscuitto, frisches Gemüse und ihren slowenischen Bergkäse in die Pfanne werfen?

Egal ob als base-camp-DJ mit aus Küchengeräten gebastelten Boxenkreationen, gemeinsame Koch- und Backaktionen im Basislager – unser Versuch „Salami-Knoblauch-Zwiebel-Brot“ zu backen ist kläglich gescheitert, aber eure frischen Proscuitto-Gemüse-Wok-Gerichte waren die besten! Wo Ales und Peter sind, ist immer gute Stimmung!

Oder die verrückte Idee von Ales ein frisches Salatfeld im BC zu sähen – zu dessen Ernte es nun leider nicht mehr kommen wird.

Wir haben nicht einfach nur die Gipfelsalami oder den slowenischen Bergkäse miteinander geteilt – wir haben uns Leben auf dieser Tour geteilt. Für mich bleibt diese Tour und die Zeit mit euch zusammen  - vor allem aber ihr als Menschen und Freunde – unvergessen!

Meine Gedanken sind bei euch und euren Familien.«

Christof Nettekoven, član odprave Shaksgam 2014


25.7.2014

Planinska zveza Slovenije je sporočila, da je iskalna akcija pogrešanih alpinistov zaključena. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je helikopter danes ponovno preletaval področje, kjer naj bi se nahaja pogrešana alpinista, a je bilo iskanje zaradi slabega vremena prekinjeno. Pregledano je bilo področje ob reki, kjer tudi ni bilo najdenih sledi.

Zaradi pretečenega časa, dosedanjih ugotovitev reševalcev na terenu, izkušenj iz tovrstnih reševanj, tehničnih omejitev reševalnega helikopterja ter predvsem zaradi poslabšanja vremena, je bila skupaj s svojci pogrešanih alpinistov sprejeta odločitev, da danes kitajska reševalna ekipa zaključi z iskalno akcijo pogrešanih slovenskih alpinistov v pogorju Shaksgam. Glede na vse zbrane podatke v PZS predvidevajo, da sta se slovenska alpinista poškodovala ob poskusu vzpona na Durbin Kangri II.

 

23.7.2014 - Iskalna akcija


V čakanju na novice o njunih vzponih v tamkajšnjih stenah je iz Planinske zveze Slovenije prišla informacija, da sta Mežnar in Holc pogrešana. Kot so na PZS sporočili, sta se alpinista zadnjič javila 5. julija, ko sta se odpravila v gore, nato pa se 15. julija nista vrnila na dogovorjeno mesto. Od takrat naprej poteka reševalno-iskalna akcija pod okriljem PZS in s pomočjo ministrstva za zunanje zadeve ter slovenskega veleposlaništva v Pekingu. Zadnje informacije o poteku reševanja so danes na sedežu zveze predstavili predsednik Bojan Rotovnik, Matjaž Šerkezi, koordinator PZS za reševalno akcijo v pogorju Shaksgam, Miha Habjan, načelnik Komisije za alpinizem PZS in vrhunski alpinist Andrej Štremfelj. Žal še vedno brez veselih novic.
 

KRONOLOGIJA ISKALNO-REŠEVALNE AKCIJE:

5. 7. 2014 Zadnje SMS sporočilo preko satelitskega telefona od Aleša, da čakata na ugodne razmere. Ženam sporočita, da se bosta ponovno javila ob prihodu v bazo, ker je baterija njunega satelitskega telefona že precej spraznjena.

14. 7. 2014 Klic Petrove žene, da se jim zdi nenavadno, ker se alpinista nista javila. Glede na zahtevnost območja plezanja bi bil dan ali dva zamude ob vrnitvi pričakovan, zato je bil sklenjen dogovor, da z iskalnimi aktivnostmi počakamo do torka.

15. 7. 2014 Ponoven klic Petrove žene, da se je javil tudi Bruce, vodja mednarodne odprave in sporočil, da Petra in Aleša še vedno ni na dogovorjenem mestu.
Obvestilo vodstvu PZS in imenovanje Matjaža Šerkezija za koordinatorja PZS za izvedbo iskalno-reševalne akcije.
Posredovanje informacij pristojnemu na Ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) in preko ministrstva vzpostavitev stika z Veleposlaništvom RS v Pekingu.
Vzpostavitve stika z vodjo odprave in obema tujima alpinistoma, ki so v bazi.
Vzpostavitev stika z Brucovo ženo, ki poda informacijo, da je verjeten vzrok, da nista prišla do baze narasla reka, ki preprečuje prehod na drugo stran.
Preverjanje zavarovanja obeh alpinistov.
Preko MZZ preverjanje možnosti za določitev njune lokacije preko satelitskega telefona.
Posvetovanje z nekaterimi zelo izkušenimi alpinisti.
Uradna diplomatska nota s strani veleposlaništva RS v Pekingu za možnost reševanja s helikopterjem.
Vzpostavitev stika z alpinistom, ki je odhajal na drugo odpravo in nam ves čas preko lokalnih omrežij mobilnih operaterjev pomaga ohranjati stik z ljudmi na terenu in Slovenijo, saj neposredni telefonski klici niso možni.

16. 7. 2014 PZS rezervira določeno vsoto finančnih sredstev za takojšnje kritje stroškov morebitnega reševanja.
Preverjanje možnosti takojšnjega nakazila finančnih sredstev na določene transakcijske račune na Kitajskem.
Ostali člani odprave gredo pogledat področje kjer se naj bi alpinista gibala in ugotovijo, da zaradi visoke vode to ni možno.
Rezervacija finančnih sredstev s strani Planinskega društva Kamnik za potrebe reševanja.

17. 7. 2014 Ostali člani odprave ponovno pregledajo področje, kjer se naj bi alpinista gibala in ugotovijo, da zaradi visoke vode to ni možno. Bojijo se, da se tudi sami ne bodo mogli rešiti iz območja.

18. 7. 2014 Obvestilo, da so pogrešana alpinista, slovenska državljana, našli na vzpetini sredi reke.
Potekajo aktivnosti za zagotovitev helikopterskega reševanja.

19. 7. 2014 Ugotovitev, da je bila informacija glede najdenih alpinistov napačna.
Prošnja za pomoč se naslovi tudi na Urad predsednika RS.
Helikopter za reševanje je bil odobren s strani FAO (Foreign Affairs Office).
Usklajevanje in reševanje logističnih težav glede helikopterja, saj je področje preveč oddaljeno od zadnje helikopterske baze.
Predstavnik turistične agencije, ki je organizirala logistični del odprave, prispe do baznega tabora s kamelami, saj je bil 19. dogovorjen dan za odhod iz baze.
Preverjanje možnosti reševanja s profesionalno helikoptersko ekipo Air Zermatt, ki je reševala tudi Tomaža Humarja.

20. 7. 2014 Priprava novice za javnost in usklajevanje vsebine
Uraden začetek iskalno-reševalne akcije s helikopterjem kitajske vojske.

21. 7. 2014 Vzpostavitev stika z veleposlaništvom ZDA in Velike Britanije zaradi zagotavljanja pomoči za preostale člane mednarodne odprave.
Uraden dopis na Air Zermatt za možnosti reševanja.
Helikopter prileti do pol poti od helikopterske baze in alpinistične baze, kjer se nahajajo ostali trije tuji člani odprave (dva Američana in Anglež).
Objava novice za javnost preko STA in spletne strani PZS.
Odgovori na vprašanja novinarjev.

22. 7. 2014 Helikopter pobere člana odprave in se z njim poda proti področju, kamor sta se odpravila pogrešana alpinista. Zaradi visoke temperature in ugotovitve, da bo imel helikopter premalo goriva prvi polet zaključijo.
Helikopter drugič pobere dva člana odprave in prileti do področja baze odprave, kjer se opravi pregled. Čez sotesko z naraslo vodo helikopter ne poleti.
Air Zermatt sporoči, da z njihove strani reševanje ni možno in da na tem področju še nikoli niso izvajali reševalnih akcij.
Krizni sestanek predstavnikov PZS in vrhunskih alpinistov z namenom priprave nadaljnje strategije izvajanja iskalno-reševalne akcije.
Odgovori na vprašanja novinarjev ter sodelovanje v več dnevno-informativnih oddajah.
Priprava novinarske konference in obvestila za medije.


Opomba: Ves čas in večkrat dnevno poteka komunikacija preko telefona in elektronske pošte med koordinatorjem iskalno-reševalne akcije Matjažem Šerkezijem, Veleposlaništvom RS v Pekingu in pristojnimi organi, tudi vrhunskimi alpinisti, gorskimi reševalci ... Od 15. 7. do 19. 7. večkrat dnevno komunikacija Rotovnik-Šerkezi, od 19. 7. naprej pa Rotovnik-Habjan-Šerkezi. Prav tako se na različne načine pridobivajo informacije s terena, tudi preko žene vodje odprave, ki je podala veliko nasvetov glede načinov izvajanja postopkov iskalno-reševalne akcije.

Kronologijo pripravil: Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec PZS in koordinator iskalno-reševalne akcije

Vir: pzs.si. , friko.si

 

Držimo pesti in upajmo na najbolje!

 

 

POROČILA MEŽNARJA IN HOLCA:


5. 7. 2014

Z SMS-om se je javil Aleš. Vreme jima ne gre najbolj na roko. Že četrti dan sta na koti 5600 m in čakata izboljšanje. Menda kar dobro pada, a fantoma to ni načelo morale. Menda bo pa vsaj solato "berivko" v bazi dobro zalilo in bo letina boljša.


28. 6. 2014

Danes sta se po dolgem času zopet oglasila Peter in Aleš. 
Že četrti dan sta nad bazo in uspelo jima je najti prehod čez 4 kilometre dolg kanjon. Le ta nato preide v ledenik pod severno steno Durbin Kangri 2. Uspešno se tudi aklimatizirata. Včeraj sta bila nekje do 6300 m. Držimo pesti! 


23. 6. 2014

Preko Bishkeka in Tourghat passa sva srečno in brez zapletov prispela v Kashar. Smo se nas je srečalo vseh devet članov ekipe. Sledila je noro hitra nabava hrane. Naslednji dan smo šli mimo Taklamakana v Kargalik, nato do Ilika. Od tu so sledili 4 dnevi do izhodišča operacij. Prek Aghil passa (4800 m) v snegu, po dolini Shaksgam pa na srečo na hrbrih kamel. V baznem taboru smo odprtih ust ... 

Lep pozdrav! Peter in Aleš


16. 6. 2014

Smo v Kashgarju. Vse je ok. Pakiramo in kupujemo. Včeraj smo prespali v jurtah tri ure pred kitajsko mejo na 3200 m v kraju Tash Rabat. Fantje so šli na krajši treking jaz pa na uro ježe s konjem. Danes smo po 8 h vožnje prišli v Kasghar. Vse poteka intezivno in gladko. LP Aleš


15. 6. 2014

Aleš in Peter sta že na poti in se oglašata s prvimi vzpodbudnimi novicami:

"Vse ok. Leti in prtljaga bp. Smo že 7 ur na cesti. Danes bomo prespali v Tash Rabatu v jurtah...dve uri od kitajske meje. Vse gladko. Lp. Aleš "

 


Od 14.6. do 28.7. se bova Aleš Holc in Peter Mežnar kot člana mednarodne odprave potapljala v skrivnostih gora nad dolino reke Shaksgam...

 

Več o odpravi na spodnji povezavi:

http://ao.pdkamnik.si/odprave.php?pid=5


Peter Mežnar

Aleš HolcKomentarji

Za oddajo komentarja se najprej prijavi!
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.
Iskanje med članki